De lathyrus zaaigids

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 11:54

Als er 1 soort is die je wilt zaaien voor je bloementuin, dan is het wel lathyrus. Het zijn sierlijke, klassieke, romantische bloemetjes die je al van ver herkent aan de geur. Er ruikt niets lekkerder dan dat. Pluk er vooral veel van, hoe meer je plukt, hoe meer bloemen de plant geeft. Win win!

Heb je weinig ruimte, ze groeien ook goed in potten.

Ze staan kort op de vaas (een paar dagen) maar omdat ze in grote getale groeien, maakt dat niet uit en heb je snel weer nieuwe aanwas.

De juiste zaden

De beste kans van slagen is als je kiest voor lokaal geoogste zaden die op een ecologisch (of biologisch) verantwoorde manier geteeld zijn. Lokaal betekent dat ze zich hebben kunnen aanpassen aan het Nederlandse klimaat en deze zaden groeien hier beter.

 

Wanneer zaai je

Lathyrus kun je, als winterharde eenjarige, tussen oktober en maart zaaien. Er zitten voordelen aan het vroeg zaaien (oktober). Vroeg zaaien zorgt voor de sterkste planten. Ze hebben namelijk dan de meeste tijd om wortels aan te maken. Daarnaast zijn ze gevoelig voor daglicht. Om te kunnen bloeien hebben lathyrus planten 12 uur daglicht nodig (let op, er bestaan ook vroeg-bloeiende lathyrus soorten).

Vroeg zaaien betekent wel dat je een kas of beschutte plek moet hebben waar ze kunnen overwinteren. Heb je dat niet, zaai dan later. De meeste hobby-tuinders zaaien in maart-april. Deze lathyrus planten krijgen vaak kortere bloemenstengels.

Ik zaai 2 keer, 1 keer in oktober en 1 keer in januari. Op deze manier spreid je de bloeitijd.

 

Zaden weken

Je ziet vaak dat lathyrus vóór het zaaien eerst een nacht in water wordt geweken. Dit is eigenlijk niet nodig. Het stamt nog uit de tijd dat zaden voornamelijk uit Californië kwamen. Deze hadden een harde zaadwand waardoor dit eerst zachter gemaakt diende te worden zodat ze konden ontkiemen.

Weken zorgt er voor dat ze sneller ontkiemen maar de kans op rot neemt ook toe. Plus het is een extra handeling. Dus de ongeduldige zaaier kan ze voorweken maar het is niet per se nodig.

 

Wat heb je nodig om te zaaien

  • Potgrond, het liefst zonder turf. Geen zaai-stekgrond
  • Potjes, dit kunnen plastic potten zijn of bijvoorbeeld wc-rolletjes. Als de potjes maar genoeg diepte bevatten voor de lange wortels. 10 cm is voldoende
  • Labels en een potlood
  • Zaden

 

Hoe zaai je

Vul het potje met grond. Heb je een breder potje zoals een standaard p9-pot (9x9 cm) dan kun je 2 zaden zaaien. Heb je een wc-rolletje dan doe je er 1 zaadje in.

Maak een gaatje met je vinger of een potlood, ongeveer 1 cm diep en doe het zaadje erin. Maak het gaatje dicht. Zet een label in het potje.

 

Water geven

Na het zaaien geef je water. Dat kan gewoon met de tuinslang of gieter. Geef genoeg water maar zorg er voor dat de zaden niet verdrinken. De kans op rot neemt dan toe. Laat ze goed uitlekken. Je geeft pas weer water als je groen ziet bovenkomen, tenzij de grond echt uitgedroogd is.

 

Ontkiemen

Zet de potjes ergens waar ze beschut staan en waar de muizen niet bij kunnen. Ik probeer ze altijd binnen te laten ontkiemen vanwege de warmte. Na het ontkiemen verhuizen naar de kas of beschutte plek. Lathyrus groeit snel te snel en dan krijg je lange slungels.

 

Toppen

Vaak zie je ook dat de plantjes getopt worden. Toppen is het snoeien van het topje van de plant. Doel hiervan is dat de plantjes dan extra stengels gaan aanmaken en je dus meer bloemen krijgt. Als de plantjes 10 tot 15 centimeter zijn knip je de bovenkant van de stengel af, net boven een paar met blaadjes. Je houdt 2 tot 3 paar blaadjes over.

Let op, dit hoef je niet te doen met in oktober gezaaide planten. Door de kou gaan zij zelf nieuwe stengels aanmaken.

 

Uitplanten

In februari/ maart kun je de plantjes uitplanten. Het zij klimplanten en hebben dus iets nodig om tegenaan te klimmen zoals een rek of bamboestokken. Ze kunnen zowel in het veld als in een pot uitgeplant worden.

Lathyrus heeft veel voeding nodig. Ze houden dus van extra compost bij hrt uitplanten en gedurende het groeiseizoen extra voeding. Ook willen ze graag veel water zeker met droog, warm weer.

 

Plukken (oogsten)

Lathyrus maakt veel bloemen aan zolang je blijft oogsten. Als je ze zaad laat aanmaken zullen ze minder bloemengaan geven.

Geniet ervan!

 

Download de gids

Wil je deze informatie ook beschikbaar hebben als je gaat zaaien? Dan kun je hieronder de zaaigids downloaden.

Zaaigids Pdf

Reactie plaatsen

Reacties

marina deutekom
2 maanden geleden

Graag!!