Galette des Rois

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 11:11

6 januari wordt Driekoningen gevierd. In Frankrijk maken ze dan een Galette des Rois, ofwel Koningentaart. In de taart wordt een boon of amandel verstopt. Degene die het taartpuntje krijgt met de boon, mag zich een dag koning noemen. Ook al vieren we Driekoningen niet, de taart is wel een aanrader. Hieronder volgt het recept.

 

Recept

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 500 gram volle melk
  • 100 gram suiker
  • half vanillestokje
  • 45 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • mespunt zout

 

Voor de taart:

  • 600 gram bladerdeeg
  • 200 gram amandelspijs
  • 175 gram gele room
  • 1 amandel
  • 1 losgeklopt ei

 

We maken eerst de vulling. 

  1. Breng 450 gram melk met 50 gram suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg beiden toe aan de melk.
  2. Mix de overige melk, de rest van het suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout tot een glad papje.
  3. Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
  4. Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar.
  5. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk.
  6. Laat de gele room op laag vuur zachtjes doorkoken, ong. 2 minuten. Roer het voortdurend.
  7. Dek het af en laat het afkoelen.

 

Vervolgens gaan we verder met de taart.

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel het bladerdeeg in een stuk van 250 gram en een stuk van 350 gram.
  2. Rol het stuk van 250 gram uit tot een ronde plak van 27 cm doorsnee. Leg dit op een licht bevochtigd stuk bakpapier. Prik de plak met vork in.
  3. Schep beetje bij beetje de afgekoelde room door het amandelspijs. Blijf roeren tot alles goed gemengd is.
  4. Maak de bladerdeegplak licht vochtig en verdeel de amandelroom erover. Zorg dat er rondom een rand van 2 cm vrij blijft. Verstop de amandel in de room.
  5. Rol het bladerdeegstuk van 350 gram uit tot een ronde plak van 30 cm. Leg dit op de amandelroom. Druk de randen goed aan.
  6. Snijd het overige bladerdeeg rondom weg zodat je een cirkel van 26 cm overhoudt.
  7. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  8. Laat het een halfuur rusten en bestrijk het nogmaals.
  9. Trek met een cocktailprikker lijnen op de taart.
  10. Bak de taart 30 minuten in de oven.

Het recept is van Holtkamp.